Sommarlov – Minns du känslan av skolavslutning?

Sommarlov – Minns du känslan av skolavslutning?

Camilla Andersson Åhus Seaside

Jag har ju två tonåringar som redan upplevt ett antal skolavslutningar, så det är ju inte svårt att frambringa minnet och känslan av stolt förälder i kyrkan som fäller en tår eller två när ”Den blomstertid nu kommer” sjungs.

Men kan du plocka fram minnena av hur det var att vara barn och ha hela sommarlovet framför dig? Känslan av förväntan? Jag minns inte alla men vissa skolavslutningar. Jag kommer ihåg en vit klänning som mamma och jag varit och köpt och hur fin jag kände mig i den. Jag tror jag skulle sluta trean. För min del var det väldigt speciellt att få något nytt, jag ärvde ofta kläder av släktingar annars. Jag minns syrener som vi plockade och gav till fröken på skolavslutningen. Jag minns högtidliga samlingar i klassrummet med fröken och förväntansfulla klasskompisar. Jag minns tanken på många långa dagar på stranden med kompisar. Och så skulle det ju vara Tre Toppar-glass på efter skolavslutningen förstås.

Fast om jag ska vara ärlig minns jag också känslan av avundsjuka på bästisen som skulle iväg med familjen på semester under sommarlovet. Och då bodde jag ändå i Åhus, en sommar- och semesteridyll. Jag är övertygad om att det idag finns massor med barn som har precis den där ljuvliga känslan av förväntan, att allt är möjligt.

Men jag är lika övertygad om att det finns barn, som av olika anledningar våndas lite idag. Det som är tryggt och vant med att gå i skolan ersätts av många veckors osäkerhet. Jag hoppas så att varje unge idag och alla andra dagar blir sedd, av någon. Jag hoppas så att varje unge kan samla ögonblick av ljuvlig sommar och ledighet. Just idag är i alla fall allting möjligt.

Glad sommar på er alla!
Camilla